Pérez Ventayol analitza el futur de la formació en arxivística
La formació d’arxiveres i arxivers ha tingut especial protagonisme en les IX Jornades de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians (AAV) de la mà de Joan Pérez Ventayol, de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona.
En la seua ponència ‘La formació en arxivística. Una mirada al passat o vers el futur’, Pérez Ventayol ha intentat resoldre dubtes sobre quines competències han de formar part de la formació acadèmica en arxivística.
Per a configurar aquest currículum, l’autor planteja la necessitat d’analitzar diferents aspectes com són la demanda específica que les empreses fan per a aquests perfils professionals, la identificació de les oportunitats laborals, el paper de les noves eines tecnològiques en la professió i, finalment, les expectatives dels propis usuaris. L’expert de la UAB subratlla que “ha augmentat la complexitat d’aquest treball i la magnitud dels reptes de l’arxiver quan encara no havíem aconseguit ni el reconeixement de la nostra labor tradicional”. Per aquest motiu, Pérez Ventayol parla de dignificar la professió i de “assumir com qualsevol altre ofici, que entre les nostres competències està a partir d’ara l’autoaprenentatge”.
A més de referir-se a diferents punts dels plans formatius per a arxivers i arxiveres professionals, com el Màster de l’ESAGED d’accés a estudis de doctorat, l’expert s’ha referit a dos aspectes interessants més. D’una banda subratlla la necessitat de prestigiar als nous arxivers i “no acceptar ofertes de pràctiques no remunerades en empreses ni institucions”, i per una altra ha fet al·lusió a la figura del professorat, on “hi ha dificultats per a trobar docents que compaginen coneixements d’arxivística amb altres habilitats de coneixement, especialment d’eines tecnològiques noves molt específiques”.
En definitiva, Pérez Ventayol ha destacat la necessitat de tindre una visió integral de l’arxivística, modelar al nou estudiantat, combinar formació amb el desenvolupament de la investigació bàsica i aplicada, i buscar fórmules professionals de major impacte tant en els estudiants com en els usuaris i en el seu immediat entorn laboral.
Joan Pérez Ventayol. Director de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents. Universitat Autònoma de Barcelona.