IX Jornades AAV: “Ús i aplicacions de xarxes 5G”
Pascual Sanchis: “Amb aplicacions basades en el 5G la custòdia i conservació d’arxius prendrà una nova dimensió”
El responsable de màrqueting de Telefónica Espanya en la zona mediterrània, Pascual Sanchis, ha realitzat una completa anàlisi de les possibilitats que brinda el 5G aplicat al món de l’arxivística en la seua ponència “Ús i aplicacions de xarxes 5G”.
Sanchis, no sols ha llançat llum sobre la multitud de ‘invents’ que se’ns venen damunt sinó que ha posat l’accent que quasi tot ja està operatiu amb l’única diferència que el 5G suposarà una revolució quant a la velocitat de resposta (latència) que necessiten tots aquests recursos per a garantir que la seua aplicació siga mil·limètricament perfecta, i posa l’eloqüent exemple dels cotxes autònoms, on una mil·lèsima de segon és la diferència entre un accident o evitar-lo.
“El 5G ens permetrà gestionar un milió de dispositius en un quilòmetre quadrat”. D’aquesta premissa sobre el salt qualitatiu i quantitatiu que suposarà la seua implantació, part Sanchis per a recórrer tots els vèrtexs vinculats d’aquest ‘triangle tecnològic’. Una infinitat de possibilitats inimaginables a una velocitat de vertigen i que pivoten entorn d’una sèrie d’avanços entre els quals es troba el 5G però no és l’únic i interactuen. Es tracta també del Big Data, la Intel·ligència Artificial (AI), la internet de les coses (IoT), el Núvol d’emmagatzematge i per descomptat, les qüestions de Seguretat.
El producte de les seues sinergies es tradueix en revolucions per al nostre dia a dia, novetats de les quals el responsable de màrqueting va posar diversos exemples sorprenents, “perquè ja són ací i seran una cosa habitual amb la nova xarxa 5G”. La interpretació de malalties en el bestiar a través de l’escaneig de l’iris; aplicacions mèdiques que interpreten radiografies o proves diagnòstiques amb la precisió de l’ull d’un metge expert; veure un partit en el propi estadi de futbol, des de casa, posant-se una ulleres per a realitat augmentada; o predir les vendes, baixes de clients o èxit d’un producte amb una exactitud matemàtica per a l’empresa.
Per descomptat, en el món dels arxius aquestes aplicacions també resulten esperançadores i apassionants. La possibilitat de gestionar patrimoni i custodiar documentació de valor prendrà una nova dimensió, i Sanchis posa l’exemple de la Vila Romana de Olmeda, monitorada i sensorizada, amb sensors instal·lats en la seua pedra mil·lenària, en les seues parets i en el seu entorn. Amb aquesta infraestructura i una xarxa de qualitat es poden conéixer, des d’un Telèfon intel·ligent o un ordinador, una quantitat de variables tal que es pot decidir en temps real si és necessari reduir la humitat en l’ambient, si cal restringir les visites per a preservar aqueix llegat, si la temperatura està erosionant la pedra i un interminable etcètera.
Després d’aquest revelador relat, Pascual Sanchis ha augurat que el 5G estarà brindant aquestes novetats en tot el territori nacional “sense zones d’ombra” l’any 2025, un pronòstic que si es fes realitat suposaria una revolució més enllà de les aplicacions de l’alta velocitat d’internet, ja que l’existència de llacunes de cobertura limiten des de fa anys el desenvolupament de zones rurals que veuen les seues ocasions de supervivència llastrades per una realitat que els converteix en ciutadans se segona pel seu deficient accés a la banda ampla, no ja al somni del 5G.
