VALCAS
VALCAS

IX Jornadas AAV: “El curriculum dels arxivers en un entorn digital per defecte”

Delgado: “el negoci de l’arxiver ha sigut sempre conservar evidència d’accions, a l’efecte de rendició de comptes i memòria”

El currículum dels arxivers en un entorn digital per defecte’ ha sigut el títol de la ponència oferida de manera virtual per Alejandro Delgado en les IX Jornades de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians (AAV). Experts del sector han debatut a València els dies 12 i 13 de desembre sobre el futur de la documentació i la protecció de dades en societat digital.

Delgado Gómez, que és expert en gestió documental i arxiver de l’Ajuntament de Cartagena (Múrcia) assegura que “no cal parlar ja de transformació digital com una cosa del futur perquè ja estem transformats” i el demostra, segons ell, l’ús generalitzat d’aplicacions, telèfons intel·ligents, assistents virtuals o cotxes intel·ligents. “Allò digital ja ha impregnat la nostra vida i per descomptat els arxius” afirma. Delgado ha volgut també desmentir alguns falsos mites professionals com que no hi ha cursos formatius suficients i també ha rebutjat la idea del professional dels arxius com a ‘finalitzador’ d’un procés. En aquest sentit, l’arxiver de Cartagena reclama la intervenció del professional de la documentació “molt abans del final del procés”.

Segons Delgado, “el negoci de l’arxiver ha sigut sempre, amb un nom o un altre, conservar evidència d’accions, a l’efecte de rendició de comptes i memòria”. I en aquest sentit creu que no importa quines són les tecnologies que s’utilitzen per a tal fi, sempre que s’usen per a saber gestionar, de la millor manera, l’evidència a cada moment.

L’autor fuig per tant de victimisme professional i no creu que la digitalització pose en perill d’extinció la professió d’arxiver, si bé es refereix a un estudi de Frey & Osborne en 2013 que assegura que “ens hem convertit en professions residuals” per a passar a plantejar la qüestió de si s’és a temps de ‘sobreviure’. Delgado creu que sí i que un pilar fonamental per a aquest nou enfocament de la professió és una nova i reorientada oferta formativa per a l’arxiver.

Resultat d'imatges de alejandro delgado gomezAlejandro Delgado Gómez. Ajuntament de Cartagena.