VALCAS
VALCAS

Visita guiada a l’Arxiu Històric Municipal de València

El pròxim dia 7 de juny, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Històric Municipal de València realitzarà una visita guiada a les 12.30 hores a l’exposició “Tresor de la Memòria”, que recull una selecció de la documentació més representativa del fons que custòdia.

VISITA GUIADA: 7 de juny a les 12.30 hores pel DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS.
PALACIO DE CERVELLÓ  «Arxiu, tresor de la memòria» PLAZA TETUÁN, 3 46003 VALÈNCIA Teléfono: 96.352.54.78 Extensión 4496 MÀXIM 15 PERSONES

La mostra “Arxiu, tresor de la memòria” recull una selecció dels documents més emblemàtics de l’Arxiu Històric Municipal, entre els quals es troben el Privilegi de Jaume I pel qual es va crear l’arxiu l’any 1239, l’Acta Municipal dictada per al control dels arxius, que data de 1729, i l’últim reglament pel qual es regula el funcionament d’aquests, de l’any 1923.

A més dels citats llibres, exposats al costat de les maquetes dels diferents edificis en els quals ha estat situat l’arxiu, s’exhibeixen documents de les tres èpoques fonamentals de l’arxiu municipal: la foral, la borbònica i la constitucional.

En la zona dedicada a l’època foral es mostren exemplars com “Manuals de Consells” i un “Llibre d’Administració de Murs i Valls”. En l’àrea dedicada a l’època borbònica es troben llibres capitulars o documents mercantils, i en l’espai destinat a l’època constitucional s’exposa l’acta de 1936 en el qual apareix Balbina Guillermina Aranda, primera dona regidora, i un mapa del Pla Sud, entre altres documents.

En una altra sala d’aquesta exposició, ambientada en el Saló Columnari de la Llotja, es ret homenatge al comerç medieval valencià i, entre els elements exposats es troben el “Còdex del Consolat” i la “Taula de Canvis”, sobre la qual s’executaven els canvis i depòsits monetaris.

Finalment, s’ha habilitat una sala interactiva en la qual s’han disposat tres panells per a consultar el material gràfic de l’Arxiu, així com la restauració d’aquest material i el tractament que rep des que ingressa fins que passa a formar part dels seus fons.

Alicia Martínez Alonso i Beatriz Sena Juan. Arxiu Històric Municipal de València