VALCAS
VALCAS

IX Jornades AAV: “L’ús del blockchain per a generar confiança en els arxius públics”

Nicolás Manero descobreix les possibilitats del blockchain

El CEO i fundador de l’empresa 4TIC, Nicolás Manero Carbó va ser l’encarregat de la primera ponència sobre blockchain en les IX Jornades de l’AAV celebrades en el Col·legi Major Rector Peset de València.

En la seua ponència “L’ús del blockchain per a generar confiança en els arxius públics”, Manero ha resolt de manera didàctica els principals dubtes del sector entorn d’aquesta nova tecnologia basada en la cadena de blocs. Així, una de les primeres conclusions de la seua intervenció, que es va configurar com un atractiu pregunta-resposta amb els arxivers després de la seua exposició inicial, arriba quan aclareix que el blockchain “no és una eina d’emmagatzematge ni d’allotjament o custòdia de documents”, diferenciant clarament entre la cadena de blocs i el núvol, encara que en alguns moments òbviament interactuen en el món digital.

Manero va anar més enllà en el seu afany pedagògic i es va referir al blockchain com alguna cosa que “ja porta bastants anys en marxa” i posa exemples més enllà de la seua popularització amb la criptomoneda, i va fer un repàs als precedents com és el cas d’‘Archangel’ al Regne Unit, on es treballa des de fa anys en el seu desenvolupament i les seues aplicacions a diferents camps professionals.

Una de les conclusions més cridaneres de l’exposició de Manero ha sigut la referent a la transparència que garanteix aquesta tecnologia, i parla de ciberdelinqüència i seguretat digital per a ressaltar una virtut que marca la diferència i és que, segons el CEO de 4TIC, “una entitat pot ser corrupta i hem vist molts casos, però amb el blockchain no n’hi ha prou amb ser corrupte perquè la garantia no la determina aqueixa entitat ni la seua activitat, sinó el sistema on opera i les seues característiques, és a dir, la garantia ara és el propi sistema”.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és 79823661_2460564464042813_7041076188567044096_n.jpgNicolás Manero Carbó. CEO i membre fundador de l’empresa 4TIC.