VALCAS
VALCAS

Restauració de 4 cartells de festes de finals del segle XIX i principis del XX de l’Arxiu Municipal de Sueca

El passat 14 de desembre al saló de plens de l’Ajuntament de Sueca es varen presentar els treball de restauració de quatre exemplars antics de cartells de la Fira i Festes de Sueca de 1892, 1895, 1896 i 1904. Es tracta d’una troballa única d’estes característiques segons han apuntat des de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals IVCR+i, l’entitat que ha assumit la tasca de recuperació dels documents assumint el cost al 50% amb l’ajuntament.

L’alcCartell de 1895aldessa de Sueca, Raquel Tamarit; el regidor responsable de l’Arxiu Municipal de Sueca, Salvador Giménez; el director general de l’Institut Valencià de Cultura i també suecà, Abel Guarinos, i la subdirectora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, varen compareixer davant dels mitjans per explicar el treball que ha suposat la rehabilitació dels anuncis d’estes festes i exposar el resultat.

El regidor titular de l’Arxiu ha explicat que els cartells centenaris, que es van trobar plegats entre la documentació administrativa dels expedients de les corresponents festes, estaven en un estat de deteriorament important, atés que el paper estava trencat i arrugat pels plecs.

Els cartells recuperats tenen unes mesures aproximades d’entre 1,20 m. i 1,60 m. Per 1,10 m. i, un d’ells, imponent, arriba als 2,70 m. d’alçària. Els principals esdeveniments en les festes d’aleshores, eren els concerts, les cercaviles i retretes, les processons, els focs artificials, la fira i la tómbola a benefici del Sant Hospital. El que més crida l’atenció, però, era l’afició que hi havia en esta època pels globus aerostàtics i la importància que es donava al tipus d’il·luminació que hi hauria a cada carrer.

El director General de l’Institut Valencià de Cultura ha volgut posar en valor també la riquesa documental de l’Arxiu Municipal de Sueca: “tenim un dels arxius més importants pel que fa a la recopilació històrica, amb vora huit segles d’història”. Guarinos ha encoratjat a totes les parts implicades en este treball a emprendre noves i pròximes accions.

L’alcaldessa ha tancat les intervencions amb un ampli agraïment al suport i la complicitat institucional que han trobat en l’Institut Valencià de Cultura i també als tècnics, tant de l’IVCR+i com de l’Arxiu Municipal de Sueca, per la seua tasca en pro de la conservació, investigació i difusió del nostre llegat.

Cartell de 1904Breu explicació pels tècnics de l’IVCR+i sobre la tècnica emprada:

Per millorar la seva conservació, es va decidir reforçar el suport original mitjançant una laminació pel revers basada en tècniques japoneses Sôko i un sistema de magatzematge enrotllat i protegit amb una caixa fabricada en cartró de conservació, lliure d’adhesius i amb reserva alcalina. La primera fase consisteix en una neteja en sec per eliminar les impureses del paper acumulades pel pas dels anys, posteriorment s’aplica una solució alcalina per donar consistència al paper i així poder empeltar amb més facilitat els cantons i unir els fragments trencats del paper. L’estirament dels cartells es realitza amb una tècnica japonesa de provada eficàcia amb els papers de grans dimensions. Per a això és necessari una taula de fusta fenòlica preparada amb cera microcristalina on s’estenen els cartells.

Sobre els cartells es realitza la laminació amb un paper especial japonès anomenat ‘Sekishu’, de gramatge mitjà. El motiu de triar este tipus de paper ha estat perquè no supera el gramatge del cartell original i aporta flexibilitat i elasticitat al cartell. Sobre els papers s’aplica una mescla d’aigua i midó de blat, de manera que tot el cartell ha de tenir el mateix grau d’humitat. Unes brotxes específiques ajuden a adherir els papers sobre els cartells evitant bombolles d’aire i arrugues entre el paper de laminació i l’obra. Conforme es va assecant, el cartell es va allisant i passades cinc hores, els restauradors desenganxen el cartell i recomponen els colors originals de les lletres i les il·lustracions.

L’Arxiu va dedicar el Document del Mes de desembre als cartells restaurats i a la pàgina web podeu trobar un vídeo fet per l’IVCR+i on es veu com apliquen tot el que s’explica abans: http://arxiu.sueca.es/page/desembre-2017-cartells-festes-patronals-1892-1895-1896-1904

La presentació va tindré molt de ressò a diversos mitjans de comunicació, fins al punt que un periodista japonés resident a Barcelona, Taichi Nakagawa, es va posar en contacte amb l’arxiu per obtindre més informació sobre una tècnica que quasi no s’utilitza fora del seu país i li va dedicar el següent article: https://spain-press.com/2018/01/19/suecasekishu/Tot i que està en japonés seleccionant el text per traduir-lo amb el Google Translator s’obté una traducció aproximada bastant bona que ens permet descobrir nova informació, com que la tècnica japonesa utilitzada en la restauració prové de la prefectura de Shimane al districte d’Iwami.

Si passeu per Sueca podeu vore els cartells penjats al saló de plens de l’ajuntament.

Enric Alforja i Joan Pi. Arxiu Municipal de Sueca