28 juny 2017

Crònica dels VI Encontres d’Arxivers a Castelló: Memòria Històrica i Arxius

El passat 16 de juny van tenir lloc els VI Encontres d’Arxivers de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians amb el títol Memòria Històrica i Arxius. L’acte es va celebrar a la Biblioteca Pública de l’Estat de Castelló, seu temporal i provisional del Arxiu Històric Provincial de Castelló.
La inauguració de l’esdeveniment va còrrer a càrrec de la vicepresidententa de l’AAV, Isabel Ferrandis, i de Josep Cristià Linares Bayo,  Cap del Servei Territorial de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Cristià és lllicenciat en Humanitats per la Universitat Jaume I, membre del Grup de Recerca d’Història Moderna i Història d’Amèrica Llatina, a més d’investigador de l’etnologia, la tradició i la cultura de Castelló. A continuació vàrem donar pas als diferents ponents que anaven a realitzar les seves intervencions. I per a concloure l’acte, vàrem realitzar una taula rodona sobre la Memòria Històrica i els Arxius: col.laboració necessària entre historiadors, arxivers i administració.
Vicent Gil Vicent, Director de l’Arxiu Municipal de Vila-Real, ens va parlar de “La memòria històrica als Arxius Municipals”, destacant la importància i gran quantitat de documentació que en aquestos arxius hi ha per a realitzar la recuperació de la Memòria Històrica (consells de guerra, afusellaments, racionament,…) Va destacar la urgència de disposar de personal arxiver amb els coneixements necessaris per a gestionar i fer accessibles aquestos fons als usuaris en general i als historiadors i investigadors en especial.
Rosa Monlleó Peris, Catedràtica d´Història Contemporània de la Universitat Jaume I de Castelló, coordinadora del Seminari d´Història Local i Fonts Orals de la UJI, directora del Centre de Documentació de Recuperació de la Memòria Històrica i que recentment ha sigut nomenada directora de la col·lecció Història, Memòria i Patrimoni de la Universitat Jaume I, ens va parlar de la “Documentació del Centre de la Memòria Històrica de la UJI”. Originàriament el centre va ser creat amb les entrevistes orals dels protagonistes de la història contemporània de diversos municipis de la província i les fotografies històriques com a imatges il·lustratives d’una societat i un moment històric concret , tot ampliant els seus fonts amb monografies, revistes, vídeos…
Juan Luís Porcar Orihuela, llicenciat en Geografia i Historia per la Universitat de València, membre del Grup d’Estudis d’Història Local i Fonts Orals de la Universitat Jaume I, integrant també del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i actualment Tècnic Documentalista del Servei de Comunicació i Publicacions a la Universitat Jaume I, ens va parlar dels “Arxius de les presons”. Basant-se en la pràctica  obtinguda en la realització de les seues publicacions sobre els arxius, la recuperació de la Memòria històrica, la guerra civil i la repressió franquista a Castelló, constatava la dificultat d’accés als fons penitenciaris, que ens podrien deixar vore la realitat socioeconòmica del moment, fer-nos una idea de la vida d’una persona a la presó: què menjaven, en qui es relacionaven, les condicions sanitàries existents… a més d’altra documentació ben valuosa com els 16.000 expedients de mestres o els registres  d’afusellaments. Així mateix, ens va informar que la documentació penitenciària de les presons de Sogorb, Borriana, Benicarló havia estat transferida a la presó de Castelló,  però sense que a hores d’ara hom sàpiga en quina situació es troba aquesta documentació.
Rosario Hidalgo Solera, Tècnic de Biblioteca i Arxiu de la Biblioteca Pública de l’Estat de Castelló ens va parlar de la “Història i documentació de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló”. Entre els seus antecedents hi ha dos dates importants: el 1918, quan s’envia documentació dels segles XV al XIX a l’Arxiu Històric Nacional, i el 1936 quan es desmantella Hisenda i els districtes notarials de la província es cremen, llevat de 4 que poden salvar-se.
IMG-20170616-WA0001
El 7 de novembre de 1968, per Ordre Ministerial, es crea l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, i la seua ubicació s’estableix a les golfes la Casa de Cultura situada al Carrer Major. A la fi dels anys 70, es transfereix la documentació del Sindicato Vertical i uns anys després, de les diferents Conselleries. La manca d’espai i les dolentes condicions feren que cap a 1984 es traslladara l’Arxiu Històric Provincial de Castelló a les instal·lacions del Diari “Mediterràneo” en l’Avinguda del Mar. Entre els seus fons trobem valuosos documents, com ara protocols notarials dels segles XVIII al XX, fons judicials, pergamins i manuscrits, fons eclesiàstics com els de la cartoixa de Vall de Crist des del segle XIII, les àpoques de Morella, documentació de les clíniques de Santa Teresa i Misericòrdia…
En 1996 es remodelen els soterranis de l’edifici de la Biblioteca Pública de l’Estat de Castelló ubicada al carrer Rafalafena per albergar la documentació de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló. En dos anys, es va col·locar la documentació en prestatgeries mòbils, es va inventariar i es va bolcar a una base de dades per a facilitar la recerca per part dels usuaris. Es va transferir la documentació de Jutjats (de Nules, Llucena i Castelló), Govern Civil (associacions, circulars de governadors civils, alcaldes i veïns, expedients de responsabilitat polítiques de postguerra i documentació de la Secretaria General del Moviment i de sindicats) i també de Cadastre, pel que van saturar els espais disponibles en els soterranis, de manera que en els últims anys no s’ha pogut transferir més documentació.
El 4 de maig de 2010 el Ministeri d’Economia i Hisenda, va acceptar la  donació de la Diputació de Castelló, d’un immoble per a l’ Arxiu Històric Provincial de Castelló on ubicar definitivament tota la  documentació existent i la que hi havia per transferir. Dit immoble va ser l’antic edifici de Químiques del Col·legi Universitari de Castelló. Després de quatre anys, en els pressupostos generals de 2014 es van destinar 12 milions d’euros per a la licitació i inici de les obres de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló. L’any 2015 van començar els projectes d’adequació de l’edifici a Arxiu i estava previst que s’acabessin les obres l’any 2018. No obstant mai va arribar a realitzar-se dita adequació, i trobant-nos a meitat del 2017 no creiem que estiga realitzada per a 2018.
Actualment, documentació de Turisme i Comerç que deuria estar ubicada a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló es troba al Arxiu del Regne de València. La documentació de la Secció Femenina de la província de Castelló que deuria estar ubicada a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, es troba en l’Arxiu General de l’Administració en Alcalá de Henares. La documentació dels Consells de Guerra (Sumaríssims) que deuria estar ubicada a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló es troba al Archivo General e Histórico de Defensa. La documentació de la Direcció Territorial d’Obres Públiques i de la Conselleria d’Agricultura  que deuria estar ubicada a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló es troba a l’Arxiu Històric de la Comunitat Valenciana. La documentació de la Conselleria d’Indústria que deuria estar ubicada a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló es troba a l’Arxiu de Ribarroja…
Per a fer-nos una ràpida idea de la situació, el soterrani de Rafalafena, actual seu de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, acull uns 5.000 metres lineals de documentació. Escampats per els Arxius que apuntàvem fa uns moments hi han uns 8.500 metres lineals. La xifra aproximada de la documentació que deuria estar ubicada a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló pendent de ser transferida de les diferents Conselleries serien uns 11.000 metres lineals. Aquesta documentació es troba en perill de desaparéixer per les dolentes condicions físiques dels soterranis, restant desorganitzada i sense la possibilitat de ser consultada pels usuaris.
Els VI Encontres d’Arxivers de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians varen servir per a demostrar, no sols als arxivers, historiadors i administració, si no, al públic en general, la gran quantitat de documentació tremendament valuosa de la  nostra terra que hi ha escampada arreu del territori, no sols provincial, si no autonòmic i nacional. 
IMG-20170616-WA0000
Tota aquesta documentació escampada avui en dia, podria i deuria ser reunida, tractada, gestionada, preservada, conservada i difosa, facilitant l’accés a ella, gràcies a la creació de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló. Altra documentació com les entrevistes orals i les fotografies del Grup d’Estudis d’Història Local i Fonts Orals de la Universitat Jaume I o del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, els arxius penitenciaris dels quals parlaven,….. podrien passar a formar part dels fons de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, augmentant més, si cal, la grandiositat (sic) dels seus tresors.

Isabel Ferrandis Peña, vicepresidententa de la AAV

|
Top