VALCAS
VALCAS

BONES PRÀCTIQUES I FUTUR (TAMBÉ DELS ARXIUS)

Aquest 14 d’octubre de 2015, al teatre Principal de València, els actuals responsables del govern valencià en matèria de cultura havíen citat un gavell d’agents productors i gestors de cultura; sobretot aquells que hom sol nomenar ‘gestors culturals’ (antigament animadors).
Hi eren al capdavant el Conseller Vicent Marzà, el secretari autonòmic Albert Girona i la Directora General Carmen Amoraga. Tots dos primers de Compromís, parlant en valencià i de País Valencià i la darrera, del PSOE, parlant en castellà i de Comunitat Valenciana. Entre els convidats hi érem alguns membres de l’AAV.
Certament, la idea global que ens presentaven és oportuna. Bàsicament, vaig entendre, hom tracta de tenir una bona praxi de la gestió cultural amb una base ètica i amb criteris de professionalitat, d’eficiència i de planificació del futur, tot construint un discurs de país i incidint en el seu PIB.
Un bon inici, sens dubte. Lloable. Tanmateix, crec, hi ha el problema de la ubicació dels arxius en aquest projecte. ‘Curiosament’, si bé són els arxius els qui millor reflecteixen el discurs real en l’exercici del poder (no solament el de les proclames -que també- sinó el de la gestió efectiva) sembla que no hi ha massa consciència d’això. Semblava deduir-se, de l’acte, que als arxius no els afectaven els [nous] codis de bones pràctiques.
RecordsManagement
Contrariament al que pot pensar-se, un codi de bones practiques en materia d’arxius i gestió de documents forma part de l’ADN d’una administració pública “transparent”. Sense les bones pràctiques actuals en materia de gestió de documents no hi haurà “memoria del passat en el futur”.
Valencia.casaconsistorial.biblioteca
Francament, crec, els arxius tenim molt a dir en la creació o recreació d’una narrativa diferent sobre la història llunyana i recent d’un País Valencià en positiu; però també en l’exercici de la famosa transparència (ja practicada, ‘avant la lettre’, entre nosaltres) i en la bona gestió de les institucions i de les empreses.
Convidem els nous responsables a aprofitar i integrar els arxius en els seu discurs (amb Foucault i Derrida, o sense) i, sobretot, a l’emergència d’uns bons sistemes de gestió documental que haurien de ser la columna vertebral de l’anhelada administració diàfana, eficaç i participativa que tots desitgem.
Antic Arxiu Històric a l’Ajuntament de València. https://ca.wikipedia.org/wiki/Ajuntament_de_Val%C3%A8ncia