VALCAS
VALCAS

VIII Jornades AAV: “Llibertat d’Informació i desclassificació de documents a Estats Units d’Amèrica”

Carlos Osorio, membre de la National Security Arxive (NSA) de la George Washington University.
El periodista Carlos Osorio ha explicat el funcionament general de la National Security Arxive i fa referència en la seua xarrada a la part dels arxius privats d’EUA a la qual feia esment en la seua ponència l’investigador Charles Powell. 
Aquesta institució no governamental sense ànim de lucre sorgeix gràcies a la Llei de Transparència a Amèrica (Freedom of Infornation Act de 1966) perquè investigadors i el públic en general poguera consultar el repositori d’arxius de temes relacionats amb la seua política exterior. Osorio va explicar el seu treball com a Responsable de Sistemes d’Informació de l’Arxiu, així com Analista i Director del Projecte de Documentació del Con Sud. L’autor ha publicat diversos Llibres informatius electrònics sobre el terrorisme d’estat i la política d’EUA, Argentina i Uruguai. I el seu treball va possibilitar una carpeta que va publicar amb tota la col·lecció de desclassificació d’Argentina del Departament d’Estat juntament amb seleccions anotades de documents que l’Arxiu va proporcionar després a jutges, advocats i grups de drets humans a Argentina. 
Es van classificar entre 1000 i 2000 documents que es van distribuir per temes i es van disposar en diferents sales per a la seua consulta. Es tracta d’un dels centres més voluminosos i treballen recopilant tot tipus de dades, en ocasions reben donacions d’investigadors, es nodreixen de fundacions, etc. 
Compta amb el suport de la Cort Suprema de Justícia i col·laboren amb historiadors, investigadors, universitats, premsa, jutges, comissions de debò… a més publiquen gasetes específiques en la seua pàgina web constantment, un espai que rep prop de mig milió de descàrregues diàries. 
Aquesta és la pàgina web: http://nsarchive.gwu.edu/ 

20171027_125438-1