28 octubre 2017

VIII Jornades AAV: “La institució de la memòria. Justícia Restaurativa i drets humans”

Cristina García és Professora de Filosofia del Dret i membre fundador de l’Institut Universitari de Drets Humans de la Universitat de València.

Cristina García qualifica el segle XX com el de la “desmesura i els grans crims”, que fa plantejar la necessitat d’un nou llenguatge, l’atenció a les víctimes, la reflexió d’aquest mal absolut o noves propostes penals, entre uns altres.” 
No obstant això, molts pensadors no veuen això nou, a excepció del cas de l’Holocaust nazi, perquè veuen la Història de la Humanitat com una successió de crims. Però sí és en aquest segle quan “es pren consciència i es valora que no s’ha d’oblidar el dany sofert”, indica García, i és ací on juga un paper important l’anomenada Justícia Transicional per fer front a la barbàrie passada i lluitar contra l’oblit, amb mecanismes penals nous, comissions de debò i amb la Justícia Restaurativa. 
La Justícia Restaurativa té una pretensió optimista i no només vol jutjar només al criminal sinó també recordar a les víctimes i avergonyir-se col·lectivament de l’ocorregut. 
La recuperació de la memòria s’estén a molts països democràtics però el fre en la seua recuperació es troba en el dèficit del sistema representatiu dels diferents governs. Els dirigents han de treballar en el passat per a construir una societat amb futur, per açò estan obligats a preservar la memòria, alguna cosa que resulta difícil de construir sense arxius. 
“Volem un record del passat en la seua justa mesura ja que massa memòria podria ancorar-nos i no deixar-nos avançar al futur, però una memòria escassa ens faria caure en l’oblit”, assenyala la professora i experta en Dret. 

IMG-20171027-WA0004

|
Top