28 octubre 2017

VIII Jornades AAV: “Arxivers sense Fronteres, l’activisme al rescat de la memòria i la justicia”

Núria Carreras Font. Presidenta de l’Associació d’Arxivers sense Fronteres (AsF) i Arxivera dels Arxius Judicials de Barcelona Comarques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
Per diferents motius i qüestions que els afecten, els grups en la societat es van associant com a alternatives a problemes que la política no aconsegueix respondre. AsF és una associació sense ànim de lucre que va sorgir conscient de la importància dels arxius. “Els drets no s’entenen sense una bona gestió arxivística”, assenyala Carreras, que explica que la seua activitat es fonamenta en la preservació i conservació dels arxius i el dret a l’accés de la informació, entre uns altres, amb una voluntat de gestió a nivell internacional. 
Aquestes són les fórmules de cooperació d’aquesta xicoteta organització que es nodreix de les quotes dels seus socis i de l’ajuda de subvencions, amb la finalitat de dur a terme diferents projectes en països de tot el món com Guinea Equatorial, Brasil, els Balcans o el Marroc. 
Moltes labors giren entorn de la recuperació de documents que han estat relacionats amb la guerra. Molts d’ells eliminats físicament o confiscats com a element de repressió. Moltes ONG’s cerquen arxius de persones desaparegudes en països de Llatinoamèrica com Paraguai, Guatemala. 
D’altra banda AsF du a terme projectes de Memòria Històrica com ‘Casals catalans arreu del mòn’, investigant el Moviment Migratori a països com Cuba i Argentina i analitzant l’associacionisme d’aqueixos grups que s’unien per a cercar fortuna.

 IMG-20171027-WA0014

|
Top