VALCAS
VALCAS

L’arxivística valenciana i internacional està de dol pel traspàs de Vicenta Cortés Alonso

Des de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians lamentem comunicar que ahir es va produir el decés de Vicenta Cortés Alonso.

Nascuda a València en 1925, Na Vicenta accedeix al Cos Facultatiu d’Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs en 1954. Des de llavors treballarà per l’Arxivística; després de passar per l’Arxiu General d’Índies, estarà com a assessora tècnica en l’Arxiu Nacional de Colòmbia (1957), on es vincula directament amb els arxius d’Hispanoamèrica. En 1959 comença a treballar als Estats Units amb Theodore Schellenberg. El seu assessorament serà fonamental per dissenyar els sistemes arxivístics nacionals de Costa Rica, Perú, Nicaragua i Veneçuela. A Espanya va ocupar la Inspecció General d’Arxius, entre 1973 i 1984, i va ser-ne l’última Inspectora General en ser suprimida aquesta funció. Des d’aquest càrrec impulsà un bon grapat de projectes i tasques arxivístiques, va promoure publicacions tècniques, censos, estudis d’usuaris i memòries d’arxius. Ha treballat també en el Ministeri d’Educació i Ciència o l’Arxiu Històric Nacional.

També destaca en Vicenta la seua docència en les disciplines de Paleografia i Història d’Amèrica, que va impartir en les universitats Complutense de Madrid, de Sevilla, Nacional de Bogotá i de Los Andes.

La seua contribució a la teoria i pràctica arxivística va encara més enllà. Vicenta Cortés és autora d’una extensa bibliografia dedicada als arxius, que inclou llibres, articles, i altres publicacions. Ha participat també de forma activa en nombroses activitats com a ponent, docent i col·laboradora, com ara congressos, jornades i cursos; així com en l’activisme professional, a través del Grup d’Arxivers de la Comunitat de Madrid o de l’associació ANABAD, de la qual va ser presidenta, donant sempre suport a les iniciatives associatives. Una extraordinària tasca, que vam voler reconéixer amb la publicació Una vida dedicada a los archivos: biobibliografía de Vicenta Cortés, que la nostra associació va publicar en l’any 2006.

La seua dedicació vital al món dels arxius a Espanya i Iberoamèrica ha fet a Vicenta Cortés mereixedora d’un gran nombre de premis i distincions. Entre altres distincions que ha rebut Na Vicenta cal destacar la condecoració de l’Orde “al mérito por servicios distinguidos en grado de Caballero del Perú”, la Medalla d’Honor de l’ANABAD i la condecoració de l’Arxiu General de la Nació del Perú. En reconeixement dels professionals valencians de l’arxivística va rebre el primer “Premi de l’Associació d’Arxivers Valencians” en 2004, i és també sòcia d’honor de la nostra associació.

Des d’ací volem transmetre les nostres condolences a la seua família i persones estimades.

Que la terra et siga lleu.


ABANTO ARRELUCEA, José Luis, Una vida dedicada a los archivos: biobibliografía de Vicenta Cortés Alonso. València: Associació d’Arxivers Valencians, 2006.