VALCAS
VALCAS

TOMBAR MURALLES

No era fàcil per a nosaltres, conceptuats com a ‘rates de biblioteca’, aconseguir que els empresaris acudiren als III Encontres de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians, i prengueren un mínim interés. Els empresaris, com gran part del personal, no coneixen realment el nostre treball si no l’expliquem.
Tampoc no era fàcil per al nostre grup de treball d’arxius d’empresa, delmat per les feines intempestives, per la distància o la salut. Julio, Àngela, David o Fede no hi eren, però en realitat sí hi eren. Almenys en el cap i en el cor de molts del que estàvem allí.
N’hi havia tres representants d’organitzacions empresarials: Carlos Valero, de l’Associació d’Empresaris d’Ibi (IBIAE), Ramon Soler, de la Federació de la Safor (FAES) i Isabel Garcia Luis, de la Confederación de Organizaciones Empresariales de la Provincia de Alicante (COEPA). També estava Adolfo Seguí, de PROCO, una empresa que té molta relació amb els món dels arxius i que feia de pont entre uns i altres.
 
2014-06-19 11.48.19
La veritat és que tots ells han tingut molta paciència, però sembla que, a més a més, han entés coses importants i han retrucat amb sinceritat i bon nivell a la nostra presentació. En ella tractàvem de presentar-nos no sols com a salvadors d’arxius per a la història, que sí, és clar; sinó també com a gestors de desastres o de documents electrònics; i com a potencials organitzadors o consultors d’empresa. José Luis Santonja, arxiver d’Alcoi, va fer una pulcra i detallada descripció dels arxius privats que havien recuperat a la seua ciutat. Alguns d’ells van ser organitzats amb l’inestimable ajut d’enginyers industrials. Del seu costat, Joan Carles Faus va plantejar alguns dels reptes que tenen plantejades les empreses pel que fa la seua gestió documental, sobretot en relació a les famílies de normes ISO 14569 i 13300. En breu farem arribar les presentacions als assistents i als socis de les organitzacions presents.
2014-06-19 12.11.49
L’important, crec, és que hem vist que no és pas impossible parlar un llenguatge compartit. La gestió documental forma part ineludible de l’empresa, de la seua pròpia funcionalitat i rendibilitat; i de la seua imatge, concepte de vegades inabastable però central per a qualsevol negoci. Per a ells, potser, ha estat un cert descobriment i s’han fet preguntes sobre el funcionament de les sues empreses que no s’havien fet abans.
Des de l’AAV tenim voluntat d’aprofundir en aquesta mena de contactes i no ens cap dubte que treballarem de grat, colze a colze, amb les associacions d’empresaris. Si més no, el camí està encetat.
Fotos. Primera: panorámica de l’esmorzar a l’antic saló de plenaris de l’Ajuntament d’Ibi. L’alcalde, Rafael Serralta, i Ramon Soler, en primer plànol. Es poden veure també els arxivers Maria José Riquelme, Gaspar Belmonte i Antonio Vera. Segona: José Luis Santonja, Ramon Soler, Carlos Valero i Maria José Martínez Tribaldos escoltant les explicacions de Joan Carles Faus. Tercera: vista de la taula de treball.