VALCAS
VALCAS

Fotografies i àudios per a una memòria del confinament: Arxiu Municipal de Requena

La crisi sanitària generada per la pandèmia de la COVID-19 ha modificat les pautes quotidianes de la vida humana, donant peu a situacions insòlites fins al moment: carrers buits en hores puntes, comerços tancats, persones confinades a les seues cases, famílies separades per la interrupció dels contactes presencials, augment del teletreball, etcètera.

L’última gran pandèmia similar a l’actual que va afectar a Requena va ser la grip de 1918.

És tasca dels arxius construir la memòria d’una situació extraordinària compilant dades, iniciatives, disposicions legals, estadístiques i un altre tipus de materials, de manera que es deixe constància per al futur de la situació viscuda. D’aquesta forma, no relegarem a l’oblit el succeït i tindrem millors eines per a enfrontar-nos a situacions semblants.

Fotografia d’Araceli Gómez Navarro.

A fi de nodrir aquest expedient que ja està recaptant estadístiques, normativa i dossier de premsa des de l’inici de la pandèmia; l’Arxiu Municipal de Requena ha convocat a la ciutadania per a que aporte imatges que il·lustren gràficament la situació de la comarca de Requena durant la pandèmia: carrers buits, aplaudiments des dels balcons, tancaments de comerç, actituds de la vida quotidiana, situacions hospitalàries, treballadors durant les pandèmies, etcètera. Les fotos es podran donar al correu electrònic archivo@requena.es indicant nom i cognoms d’autoria, títol de la foto, localització i data. L’Arxiu Municipal de Requena les arxivarà etiquetant en metadades l’autoria de la fotografia per a respectar el dret de cita i posant en el copyright a l’Arxiu Municipal de Requena perquè puguen ser utilitzades en un futur pels usuaris.

Fotografia de Miguel Ángel Mora Gabaldón.

Qui així ho desitge, també pot enviar a archivo@requena.es àudios de veu de no més de deu minuts amb les aportacions de les seues experiències o reflexions de la situació generada per la crisi de la COVID-19. És important que indique en el correu electrònic i en el propi enregistrament d’àudio el seu nom i cognoms.

Aquesta convocatòria ha sigut ben rebuda per la ciutadania que ja ha començat a enviar fotografies i àudios.

L’Arxiu Municipal de Requena posseeix un arxiu digital fotogràfic classificat de més de 60.000 ítems.

Ignacio Latorre Zacarés. Arxiu Municipal de Requena

Fotografia de Jaime Martínez Jiménez.