VALCAS
VALCAS

LA GRAN FESTA DEL GOVERN DIGITAL

a propòsit del II Congrés de Govern Digital: el repte de la societat digital i la transformació de les Administracions Públiques. Barcelona, CCC, gener de 2017
Morir d’èxit potser siga una de les paradoxes d’aquesta gran trobada, certament ben planificada i programada des d’una constel·lació d’organismes públics de la Catalunya protoestatal, més concretament coordinats per la mateixa Generalitat catalana i els consorcis LocalRet i Administració Oberta de Catalunya.
Certament, la primera cosa que crida l’atenció (si més no, des del País Valencià estant) és aqueixa suma o coctel d’organismes públics remant conjuntament. Inclosa, en un lloc destacat, la mateixa Diputació de Barcelona, que cedia per a la celebració el seu esplèndid (si bé no massa funcional) Centre de Cultura Contemporània. Tots aquests organismes, junt a empreses subministradores del sector i l’Associació d’Arxivers de Catalunya han debatut i reflexionat sobre els plans i processos que hi ha en marxa al voltant de qüestions com els smart cities, la contractació pública, la ciberseguretat o, per suposat, els sistemes de gestió documental i els arxius.
Els eixos estructuradors eren quatre:
  • PRESENTACIÓ-4-EIXOS_PNGS_5.2Govern Obert
  • Administració digital
  • Empresa
  • Gestió intel·ligent del territori
 
Els catalans són bastant proclius al ‘pacte’ i a les escenificacions dels acords per als temes transversals i d’alta volada i, certament, han sabut transmetre la idea amb solvència. No han participat els polítics de la primera línia mediàtica però sí directors generals i altres directius de les agències governamentals (els qui tallen realment l’abadejo) que han comptat amb la implicació de molts professionals i empreses. 
La presència i participació dels arxivers ha estat més visible i nombrosa que no en les primeres jornades de 2015 i ací cal apuntar un ‘tanto’ a l’AAC que ha estat patrocinadora i ha fet present la professió dalt i baix de les taules i debats.
IMG-20170125-WA0001
Una altra cosa és que les aportacions dels arxivers hagen estat decisives o punteres. En la dinàmica o joc entre empreses proveïdores, informàtics, juristes i arxivers encara hi ha molt de partit per jugar.
Jesús Alonso, President de l’AAV