Exposició “Villa Rusia. Guerra Civil a Sant Joan d’Alacant. Fonts per al seu estudi”
L’exposició Villa Rusia, Guerra Civil a Sant Joan d’Alacant. Fonts per al seu estudi pretén donar a conéixer els esdeveniments i ser un reconeixement a totes aquelles persones que van viure aquell temps, als qui van defensar els valors democràtics i de llibertat i als qui van patir la posterior repressió. La mostra reuneix i presenta les nombroses fonts documentals que custodia l’Arxiu Municipal dels anys que van de 1936 a 1939, establint una cronologia dels fets i posant en valor aquest patrimoni informatiu a la disposició de la investigació i la ciutadania. S’acompanya també de bibliografia i sobretot de testimoniatges escrits i orals amb la vocació de continuar sumant veus i records.
El recorregut s’articula entorn d’un eix que confronta els documents locals amb els esdeveniments succeïts a nivell nacional i provincial. En panells temàtics s’emmarquen moments clau com, entre altres, el saqueig de l’Església Parroquial de Sant Joan Baptista, l’establiment de les colònies infantils que van acollir a xiquets i xiquetes evacuats, les obres de portada de les aigües potables o fets com la denominada columna de la por, els santjoaners en el front de combat o el final de la guerra i l’inici de la repressió franquista. A això se suma un vídeo amb alguns dels testimoniatges recopilats dins del programa Sant Joan t’Estime en el que també apareix el nostre volgut i recentment mort cronista Isidro Buades Ripoll, qui va participar activament en tot el projecte.
Tractant de traure l’exposició al carrer s’ha editat un mapa que recorre els llocs que van jugar un paper destacat en Villa Rusia, nom que va aprovar el Ple per a Sant Joan durant la guerra. Convidem a recórrer aquesta ruta de la memòria i a imaginar una població immersa en l’horta -i de poc més de 3.700 habitants- que va tindre la capacitat d’acollir a prop d’un miler de persones refugiades.
La fragilitat de la memòria i l’eliminació de les petjades del passat constrenyen a actuar, per això aquest projecte té com a finalitat animar a l’estudi acostant les fonts primàries i per tant ser una mostra de respecte per a les persones que van viure aquell convuls moment. Hem d’agrair la col·laboració de molts particulars, biblioteques i arxius públics, institucions i col·lectius que han cedit documents i informació. A partir d’ara l’exposició, amb el seu programa d’activitats, romandrà oberta a afegir dades, documents, records i testimonis dels qui la visiten.
Gaspar Belmonte Martínez. Arxiu Municipal de Sant Joan d’Alacant


