VALCAS
VALCAS

Donació a l’Arxiu Municipal de Carcaixent

La investigadora MªJose Sigalat dóna el fons oral d’Ismael Roig Soler a l’Arxiu Municipal
Es tracta d’una sèrie d’entrevistes i la seua transcripció realitzades al dirigent sindical 
L’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha rebut de mans de la historiadora Mª Jose Sigalat Vayá la donació del fons oral d’Ismael Roig Soler, format per tres entrevistes que la investigadora va realitzar entre els anys  1994 i 1995 al dirigent sindical sobre la seua vida i les seues vivències en Carcaixent en el període dels anys trenta del segle XX. En total, quasi 10 hores de gravació repartides en 7 cintes de casset digitalitzades a format CD amb la seua respectiva transcripció. 
MªJose Sigalat, autora del llibre Canvi social i mobilització política a Carcaixent durant la República i la Guerra Civil. 2011, ha volgut cedir este material a l’Arxiu Municipal ja que considera que així es garanteix la seua conservació, organització, unitat i disponibilitat de consulta per al poble de Carcaixent. La historiadora ha comptat amb el vist i plau dels hereus d’Ismael Roig per a fer la donació. 
Ismael Roig Soler (1913-2011) Nascut a Benissoda, es va traslladar a Carcaixent l’any 1929 on va treballar en una impremta. Amb la proclamació de la II República, es va afiliar a la CNT sent un dels militants més actius en les lluites socials.  Durant la guerra, va participar en la Columna de Ferro i en la 82 Brigada Mixta fins al final, quan va aconseguir fugir del cercle d’Alacant i arribar a França, on va ser internat al camp de concentració de Sant Cebrià. 
Poc després va tornar clandestinament a Barcelona participant activament en el Comitè Regional de Catalunya, sobretot en la confecció i impressió de Solidaritat Obrera, ofici que exercia durant els seus anys en Carcaixent. Durant els anys cinquanta va passar a un segon pla en la lluita clandestina, fins que va ser reconegut en 1954 i va fugir a França. Posteriorment es va traslladar a Uruguai i Montevideo fins a 1975, any en què va retornar a Barcelona on va morir. 
L’alcalde, qui agraïa MªJose Sigalat la donació efectuada a l’Arxiu Municipal, es va interessar pel tracte personal amb el dirigent sindical i va reconèixer el treball i esforç de la historiadora per recopilar tot el material i posar-lo a l’abast de la ciutadania. De fet, Ismael va redactar les seues memòries, que Mª José ajudà a redactar i editar. L’estudi definitu està publicat com Así luchábamos. República, guerra, clandestinidad y exilio de un anarcosindicalista. 1999. 

 Departament de Comunicació i Premsa. Ajuntament de Carcaixent