20 abril 2020

La Diputació de Castelló difon la seua col·lecció de pel·lícules documentals dels anys 60 i 70

El Servei d’Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la Diputació Provincial de Castelló està realitzant tota una sèrie d’activitats per a posar a disposició dels ciutadans el major nombre de documents i recursos culturals durant l’actual situació de confinament. Una d’elles ha sigut la difusió de la seua col·lecció històrica de pel·lícules documentals sobre les comarques de Castelló, filmades en les dècades de 1960 i 1970.

Morella, Ciudad monumental, cabeza de reino (1964)

Es posa d’aquesta forma en valor el treball realitzat per la Filmoteca Valenciana i l’Arxiu de la Diputació, dins de l’acord signat en 2019 entre la Diputació de Castelló i l’Institut Valencià de Cultura. A través del contracte de comodat de material cinematogràfic i videogràfic subscrit, les pel·lícules conservades en l’Arxiu Provincial han pogut ser depositades per a la seua preservació a llarg termini en unes condicions òptimes de conservació en les instal·lacions de la Filmoteca Valenciana, realitzant-se en ella també la seua restauració i digitalització.

La perla de la montaña, Lucena del Cid (1972)

Es tracta de 14 films en format 35 mm, encarregats per la Diputació i filmats per José Alcón Traver, qui fora corresponsal de TVE a Castelló, professional en el NO-DO i creador de la productora Noclafilms. Com a locutor actua el periodista José María Arquimbau, col·laborant també en alguna de les mateixes Eduardo Codina, Gonzalo Puerto o José Bort en el guió i comentaris, i Juan Mas o Álex Querol en el muntatge musical.

Les pel·lícules recullen una sèrie de reportatges documentals relacionats amb la província de Castelló de molt variat contingut. Inclouen des de pel·lícules de caràcter turístic, per a la divulgació dels municipis i principals monuments d’interés, a documentals amb un major contingut etnogràfic i cultural, passant per enregistraments que recullen visites d’autoritats i actes oficials. En conjunt, es tracta d’una col·lecció de documents d’extraordinari interés per al coneixement de la història contemporània, cultura i tradicions de la província de Castelló, que forma part del patrimoni cinematogràfic documental provincial

Castellón y Franco (1967)

Les còpies digitals de les pel·lícules poden consultar-se en el Canal de Youtube de la Diputación, apostant per la difusió i accessibilitat del patrimoni de tots. El llistat de pel·lícules conté els següents títols:

Servei d’Arxiu, Gestió Documental i Publicacions. Diputació Provincial de Castellón

|
Top