VALCAS
VALCAS

L’Arxiu Municipal de Pinoso presenta el projecte “Càpsula Covid-19 Pinoso”

La crisi sanitària generada per la pandèmia de la COVID-19 ha modificat les pautes quotidianes de la vida humana, donant peu a situacions insòlites fins al moment. Durant els últims mesos s’han succeït les imatges dels carrers buits a hores puntes, comerços tancats, persones confinades a sa casa, famílies separades per la interrupció dels contactes presencials, augment del teletreball, modificació d’espais de treball, comerç i oci, i moltes altres situacions.

A l’Arxiu Municipal de Pinoso es conserven alguns documents referents a altres pandèmies que van afectar a Pinoso, com el còlera morbo a partir de 1834 i la grip de 1918.

És tasca dels arxius construir la memòria d’una situació extraordinària compilant dades, iniciatives, disposicions legals, estadístiques i altres tipus de materials, de manera que es deixe constància per al futur de la situació viscuda. És aquesta una forma, no relegarem a l’oblit de què ha passat.

A la documentació institucional, podem sumar les aportacions individuals i col·lectives dels veïns i veïnes de Pinoso i és per això que des de l’Ajuntament es convoca a la ciutadania (empreses, negocis, associacions, centres educatius, particulars …) a què aporte documents, imatges, cartells, dibuixos, vídeos i àudios que reflectisquen com s’ha viscut i s’està vivint aquesta situació. L’objectiu és recopilar tots els successos que han esdevingut durant aquesta pandèmia global: carrers buits, aplaudiments i homenatges, tancaments de comerç, actituds de la vida quotidiana, accions de voluntariat, treballadors durant les pandèmies, però també adopció de mesures sanitàries, reobertura de negocis, espais de treball i serveis.

L’arxivera municipal, Clara Pérez anunciava aquest projecte i quin tipus de documents es poden aportar. Documents tan diferents com fotografies o vídeos que reflectisquen com les famílies han viscut a Pinoso el confinament, o activitats que s’han realitzat per entretindre els més petits. En definitiva com s’ha viscut la desescalada aportant creacions literàries, cartells, notificacions d’empreses a treballadors, fotos de carrers completament buits, així com la captura des de l’objectiu de les nostres càmeres i mòbils dels aplaudiments que cada tarda es realitzaven des dels balcons, etc.

Amb el pas el temps els futurs nens i nenes, i tot aquell que els desitge, podrà buscar informació de com hem viscut aquesta situació de Pandèmia global, i de nova normalitat a la qual totes i totes ens estem acostumant … Amb aquest projecte anomenat Càpsula Covid-19 Pinoso, l’Arxiu Municipal comptarà amb tota classe d’informació perquè un futur es puga veure com es va viure la situació actual.

Les aportacions es podran realitzar a través del formulari habilitat al web de l’Ajuntament i de forma presencial a l’arxiu (horari de matí). En el formulari s’haurà d’identificar la persona com a sol·licitant i s’aportaran algunes dades fonamentals per al seu correcte tractament: autoria, ubicació, data aproximada i fins i tot es podran aportar dades complementàries. Aquest formulari inclou diverses clàusules sobre drets de cessió, ús, difusió i protecció de dades i es registrarà d’entrada a l’Ajuntament.

Totes les aportacions passaran a formar part dels fons de l’Arxiu Municipal de Pinoso i seran d’accés públic.

Més informació: https://vivir.pinoso.org/cultura-juventud/archivo-municipal/capsula-covid-19-pinoso/