VALCAS
VALCAS

Arxius i història comarcal en la XIX Assemblea d’Història de la Ribera

La XIX Assemblea d’Història de la Ribera s’ha celebrat, de forma presencial, en Alberic els dies 5, 6 i 7 de novembre al Teatre Liceu de la població amb el títol Patrimoni immaterial a la Ribera: festes, tradicions i cultura popular.

La inauguració va contar amb l’alcalde d’Alberic, Toño Carratalá, la regidora de Cultura d’Alberic Virginia Bruñó, el secretari local de l’Assemblea Vicent Giménez, el secretari permanent, Antoni Furió i el representant de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Francisco Teruel. Al parlament inaugural es va reivindicar la importància dels arxius municipals de la comarca com a font essencial per a estudiar la història local.

A l’acte va assistir nombrós públic, entre els que es trobaven diferents arxivers de la Ribera. Molts d’ells, van presentar comunicacions de les seues investigacions. La nostra vicepresidenta Mª Creu Trujillo i la nostra secretària Inma Sanchis, van estar present a l’Assemblea, a més aquesta última pertanyia al Comité Local.

Com a activitat complementària, els membres del comité local van preparar dos exposicions. Una exposició de la trajectòria de la mateixa Assemblea des de la seua primera edició en Sueca en 1980, ara fa quaranta anys, on es mostren totes les actes publicades de les assemblees celebrades i diferent material gràfic: cartells, programes, obsequis, fotografies…

L’altra mostra estava dedicada a la temàtica de la XIX Assemblea: Festes, tradicions i cultura popular de la Ribera, amb fotografies de Enrique Collado i Cipriano Fornás, i documents històrics aportats pels arxivers i arxiveres municipals de la comarca i del Servei d’Arxius de la Mancomunitat de la Ribera Alta.

Les exposicions es podran visitar durant aquesta setmana del 8 al 12 de novembre en horari de vesprada de 18:00 a 20:00 en el Teatre Liceu d’Alberic (c/ Sant Llorenç, 27).

Mª Creu Trujillo Panadero, Inma Sanchis Gandía