VALCAS
VALCAS

28 DE SETEMBRE, DIA INTERNACIONAL DEL DRET A SABER

El proper dia 27 de setembre, a València, al col·legi major Rector Peset, es celebra una debat per aprofundir al voltant del dret a la informació. Està organitzat per l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) amb la qual hem vingut treballant i col·laborant en els darrers anys.
L’AAV ha estat convidada al debat, en el qual, sobretot, pretenem reivindicar la nostra professió com a bàsica i elemental per a tenir accés a la documentació original i produïda en primera instància, autèntica i sense intermediacions.
És molt important, per un costat, crear una cultura en què el ciutadà busque i trobe les informacions que necessita i que l’interessen. Per a què això siga possible calen professionals arxivers que organitzen i descriguen la documentació produïda per les nostres organitzacions de forma adequada. El que això no siga així es traduirà en la impossibilitat de l’exercici del dret a saber.
De fet, si volem ser obscuranistes el que cal és no tindre arxius o bé tindre’ls amagats, desatesos, inaccessibles o desorganitzats, que tot ve a ser el mateix.
Què podem aportar els arxivers?
Bàsicament confiança: informació de primera mà, fiable i estructurada.
Front a un allau de fàbriques de notícies o intermediacions diverses i interessades cal buscar, per un costat, la voluntat ciutadana de saber i per l’altre, la capacitat de les organitzacions per subministrar documentació autèntica, més enllà i més ençà dels cercles propagandístics i mediàtics. Cal apuntar cap a una transparència a fons i no superficial o de façana: fonamentada en els arxius i no en els portals de transparència, talment s’esdevé, per exemple, als Estats Units.
Cal posar en valor, d’altra banda, el fet que les consultes de documentació als arxius són quotidianes i constants, la major part d’elles amb plena suavitat i normalitat, mentre que els consells de transparència que recentment s’han creat a penes reben unes poques sol·licituds que han de ser tramitades a través de processos complexos i poc pràctics.
Teniu tota la informació sobre l’activitat d’ACICOM el proper dimarts 27 de setembre i els seus destacats participants en http://www.acicom.org/14e-dia-internacional-del-dret-a-saber/
14é-Dia-Internacional-del-Dret-a-Saber