SETMANA INTERNACIONAL DELS ARXIUS. 9 de juny DIA DELS ARXIUS 2021
Des de l’Arxiu Municipal de Dénia volem destacar la importància de fomentar les donacions de documents i fotografies per part dels particulars i l’interés en l’organització d’activitats de difusió d’aquestes donacions.
Amb aquesta motivació en el “Dia dels Arxius” hem preparat una exposició fotogràfica sobre la donació d’una col·lecció de 45 fotografies sobre la Guerra Civil, en el front de Terol, Còrdova i Madrid per part de la família del metge Manuel Usano Martín.
Unes imatges que complementen la informació d’un mecanoscrit que també conservem a l’arxiu.
FOTOGRAFIES DE LA GUERRA CIVIL
FONS MANUEL USANO MARTIN. ARXIU MUNICIPAL DE DÉNIA
El jove doctor Manuel Usano, partí voluntari al front l’any 1936 amb la seua càmera fotogràfica, amb la que va prendre instantànies de la vida dels milicians i del servei sanitari del Batalló Juan Marco, integrat per voluntaris de Dénia, i de les Brigades Internacionals, en els fronts de Terol, Còrdova i Madrid.
Gràcies a la donació de les fotografies a l’Arxiu Municipal de Dénia, per part de la seua família, hui podem gaudir d’elles.
DADES BIOGRÀFIQUES: MANUEL USANO MARTIN (ARÉVALO, 1909-MADRID, 1987)
Manuel Usano va estudiar Medicina a la Universitat de València entre els anys 1926-1932, sent un membre destacat de la Federació Universitària Escolar (FUE). Gran aficionat a l’esport, fou pioner en la medicina esportiva: l’any 1933 va obtindre el títol de Metge Esportiu a Alemanya. Durant la Guerra Civil va servir en diverses destinacions, sent distingit amb el grau de Major Metge.
L’EXILI: FRANÇA, COLÒMBIA I EEUU
El febrer del 1939 ix d’Espanya cap a França, en un tren hospital. A juny de 1940, amb la seua família, s’exilia a Colòmbia, on va ocupar càrrecs destacats vinculats amb la medicina i l’esport. El 1953 s’estableix a Nova York i treballa com a director metge i cap de propaganda científica dels laboratoris Pfizer.
EL RETORN: MADRID I DÉNIA
En 1962 va tornar a Espanya (Madrid) com a delegat de Pfizer i prompte, la seua vinculació amb València, les amistats i l’estima per la mar el porten a Dénia on passarà les vacances i on continua residint la família.
FOTOGRAFIES I MEMÒRIES. L’arxiu com a punt d’encontre
També fem difusió de la publicació “Depósito Municipal” del denier Juan Bertomeu Ramis, memòries on l’autor conta les seues experiències directes de la Guerra Civil i la posterior repressió.
Una publicació basada en l’original mecanoscrit que va ser donat per la família de Juan Bertomeu i es conserva a l’Arxiu Municipal de Dénia.
Aquest llibre de Memòries de Bertomeu i les fotografies del doctor Usano arribaren a l’arxiu per vies i anys diferents però ambdós tenen la guerra com a punt de coincidència, allí es van conèixer els dos autors.
Manuel Usano va ser metge del batalló Juan Marco, integrat per molts deniers i on estava també Juan Bertomeu, que compartí el mateix destí que el metge Usano, als fronts de Terol i d’Andalusia després, el batalló Juan Marco acabà integrat en la XI Brigada Internacional, fins a la batalla de Brunete, quan la XI Brigada Internacional amb el que quedava del Juan Marco es quasi destruïda i dissolta.
Bertomeu ferit torna a Dénia per recuperar-se i Manuel Usano es enviat a Barcelona. Es tornaran a trobar molts anys més tard a Dénia.
Rosa Seser Perez. Arxiu Municipal de Dénia