10 abril 2017

CAP A UNA ADMINISTRACIÓ INNOVADORA 4.0

CRÒNICA DE LA JORNADA
El Col·legi Oficial d´Enginyeria en Informàtica de la Comunitat Valenciana (COIICV) va inaugurar el 4 de abril en València la setmana de la informàtica 2017: “Liberando la Sociedad 4.0″ (#SI2017),que va iniciar amb la jornada, Cap a una Administració innovadora 4.0 
En l’obertura oficial va participar la Secretària Autonòmica d’Hisenda de la GVA, Clara Ferrando, el Diputat de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, Iván Martí y el President del COIICV, Alejandro Blasco
La sessió es va centrar en el present i futur de la digitalització de les Administracions Públiques, en el paper dels seus professionals i en com afecta la transformació digital als ciutadans. 
La Secretària Autonòmica d’Hisenda de la Generalitat Valenciana, Clara Ferrando va presentar el balanç del primer any d’implantació del “Pla de Transformació Digital de l’Administració Valenciana” destacant la tramitació on-line, que ha augmentat més del 30%, i l’augment de l’ús de la signatura digital, que actualment està arribant a les 250.000 signatures mensuals. També va destacar l’augment de l’ús dels pagaments telemàtics, l’ús de la Carpeta Ciutadana i l’accés des de mòbils i tabletes electròniques.
Segons Ferrando, l’objectiu és modernitzar l’administració amb uns processos més eficaços i efectius però sense oblidar la bretxa digital. La Generalitat està impulsant el projecte “Xarxa Única” que portarà la banda ampla a les zones rurals reduint la bretxa digital existent i permetent oferir serveis digitals.
La sessió va continuar amb José Cuevas, Subdirector General de Producció i Consolidació de les TIC Corporatives en la Generalitat Valenciana, que va assenyalar els dos reptes als quals s’enfronta l’Administració: d’una banda, convertir-se en una administració oberta i per un altra, en una administració digital; les dues van unides de la mà, no és possible una administració sense l’altra. Segons Cuevas, es tracta de transformar els processos i les eines, redissenyar-los sense oblidar a les persones, no solament als ciutadans, sinó també als empleats públics. 
A continuació, el Cap de Servei TIC de l’Ajuntament de València, Ramón Ferri, el Secretari General de l’Administració Municipal de l’Ajuntament de Torrent, Jonatan Baena i la Directora General de Noves Tecnologies i Innovació, Organització, Qualitat, Atenció Ciutadana i Arxiu Municipal en l’Ajuntament de Leganés, Virginia Moreno, van continuar la sessió amb els canvis que han suposat les Lleis 39 i 40. Cal destacar la transformació digital de l’Ajuntament de València que va exposar Ramón Ferri, amb una nova seu electrònica que pretén fer-li les coses fàcils al 20170404_105821ciutadà. Baena per la seua banda ens va introduir en l’Ordenança reguladora del Procediment Administratiu Comú Electrònic en l’Administració Local i en l’experiència de l’Ajuntament de Torrent. Quant a Moreno, va recordar que la “transformació digital no és una opció, sinó que l’opció és com abordar-la”, assenyalant a més la importància que cada ajuntament dispose d’un full de ruta propi i de la utilitat de portar un Llibre d’Estudi i Quadern de Treball de l’adequació de les Lleis 39 i 40, tal com fa l’Ajuntament de Leganés. 
La Coordinadora del Gabinet de Vicepresidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Tatiana Prades, va presentar el Sistema ANEM de notícies, esdeveniments i events, junt amb Joan Miquel López, Coordinador de l’APP ANEM. Consisteix en una APP per a mòbils que reunirà les agendes culturals dels municipis de la Comunitat Valenciana que s’unisquen, actualment compta amb 162 municipis, i que inclús inclourà la compra d’entrades des de l’aplicació. 
També van intervindre, a través de diferents ponències, directius d’empreses punteres com Grupo Alfatec, Sophos Iberia, Nunsys, CA Technologies, Everis i Sopra Steria
La sessió la va tancar el President del Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyeria Informàtica, (CCII), Cap d’Innovació de la Diputació de València i membre de la Junta Directiva del COIICV, Juan Pablo Peñarrubia, que va presentar un informe amb mesures destinades a facilitar els processos selectius per als llocs de naturalesa informàtica en les Administracions Públiques.
20170404_143456
REFLEXIONS ENTORN DE LA JORNADA
Després de la jornada, ens sorgeixen diferents qüestions per al debat. Està més que comprovat que l’administració electrònica és el futur on els ciutadans tenen un paper important en tot este procés, on cal començar a canviar la mentalitat i a fer les coses digitalment. Les noves tecnologies han suposat un canvi considerable per a la ciutadania i les administracions s’han hagut d’adaptar a este canvi a un ritme vertiginós, pressionats pel compliment de les lleis. 
Al nostre col·lectiu d’arxivers/es ens preocupen diverses coses, en tots estos processos que s’han anat definint en les jornades i les experiències de distintes empreses, s’està comptant amb els arxivers/es o gestors/es de documents? Quin paper tindrem els arxivers/es i els arxius? 
Ara s’està treballant per a un present, per a una vida curta de la documentació, només de validesa administrativa, però en un futur on aniran a parar tota eixa documentació digital que va creixent a un ritme accelerat? On van estar custodiats, conservats tots estos documents? es realitzaran transferències digitals als arxius? quins mecanismes de control tindrem els arxivers/es? i els calendaris de conservació i/o destrucció en quin lloc queda? 
Si des del principi no es compta amb el col·lectiu dels arxivers/es i gestors/es de documents anem a trobar-nos amb problemes en un futur amb la documentació. Hem de treballar conjuntament per i per a l’administració electrònica. 

Begoña Núñez Crespillo,  Llicenciada en Documentació i sòcia de l’AAV 

Inma Sanchis Gandía, Llicenciada en Documentació i secretaria de l’AAV

 
|
Top