28 octubre 2017

VIII Jornades AAV: “La transparència com a resposta democràtica. Arxius, transparència i bon govern.”

Ricard J. Martínez és Director de la Càtedra de Privadesa i Transformació Digital de la Universitat de València.

Segons Martínez, en matèria d’arxius ens trobem davant un discurs polític que després gens té a veure amb la realitat. Comptem amb una Llei de Transparència de la Informació i malgrat açò molts arxius són inaccessibles, “els derrotats de fa 80 anys ho segueixen sent en l’actualitat”, comenta. 
L’expert en Transparència explica que vivim en un país de ressaca de corrupció i absència de control, on es promet però després no es jutja a ningú. En aquest context de crisi del sistema representatiu ens plantegem que la transparència “ha de ser transversal” i hem d’invertir en confiança, autonomia, compromís… una tasca que comença “en el personal” en paraules de Martínez. 
Segons comenta, parlar de transparència és parlar de democràcia, és a dir, l’ús de la transparència com un valor constitucional i sent garantia de la informació pública i lliure. 
És llavors quan sorgeix un concepte d’especial esment com és el de la ‘reelaboració’, la necessitat de crear una informació que satisfaça aqueixa demanda ciutadana. El perill està quan s’utilitza aquest concepte com a excusa per a no facilitar certa informació. “No pots accedir a aquell arxiu perquè ho estem reelaborant és la resposta en moltes ocasions”, assenyala Martínez. Igual que ocorre amb la ‘protecció de dades’, a la qual molts s’acullen per a no revelar documents. Alguns polítics pregunten davant una demanda incòmoda d’informació “concerneix per algun costat a algun menor? Així tenim l’excusa per a no facilitar-la, per protecció de dades”, critica Martínez.
bdr

|
Top