21 novembre 2018

“Fem Memòria. Dénia, guerra i repressió”, un projecte de l’Arxiu Històric Municipal de Dénia

El 80 aniversari de la Guerra Civil ha estat l’ocasió per a l’Arxiu Històric Municipal de Dénia per emprendre un projecte que, amb el títol “Fem Memòria. Dénia, guerra i repressió”, vol aportar a la societat coneixement sobre un període històric que encara resulta conflictiu. Per a la qual cosa hem programat un conjunt d’activitats diverses: un cicle de cinc conferències, dues visites guiades: per la ciutat i les defenses de costa, l’elaboració de recursos didàctics per als alumnes de batxiller dels tres IES de Dénia, dos actes d’homenatge, l’edició de dos llibres i una exposició. 

Fullet general 

P1060749-min                                  

Entre les diverses activitats programades, l’exposició Dénia. Temps de guerra i repressió, podem dir que és l’activitat més destacada, pel nivell de difusió que suposa. Una mostra que, malgrat l’esforç per a l’arxiu, acaba aportant-nos noves donacions ben interessants relacionades, en aquest cas, amb la Guerra Civil: carnets, fotografies del front, llibretes escolars, cartes, documents sobre la repressió, etc. 

P1060768-min                                  

La ciutat de Dénia va viure, des de la rereguarda, tot el que implica una guerra i calia mostrar aquesta informació d’una manera didàctica amb el suport de fotografies, d’objectes, de documentació del nostre arxiu i de diversos donants, i amb dos muntatges expositius. L’exposició es divideix en dos espais temàtics. El primer: “Deniers al front” mitjançant una gran fotografia amb un grup de combatents deniers al front de Terol, recrea l’espai de la guerra amb un milicià amb el fusell Mauser a la mà, rodejat de sacs terrers. Es completa amb material bèl·lic, un mapa per a fer el seguiment de la guerra, i dos grans plafons, un dedicat a la vida al front i l’altre al llistat de vora 3.000 combatents de Dénia; una llista inèdita, elaborada des de l’arxiu amb la documentació municipal. 

P1060714-min                                  

El segon espai: “Dénia, viure la guerra a la rereguarda” amb 15 plafons temàtics, explica les diverses situacions: col·lectivitats, bombardejos, refugiats, brigades internacionals, indústria de guerra, repressió de guerra i de postguerra, etc. També hem creat l’espai d’una sala d’estar dels anys trenta amb la tauleta, la ràdio, la cadira, el paviment hidràulic… per parlar del control de la informació durant la guerra. 

P1060701-min

També, des de l’arxiu municipal, teníem interés a donar difusió a un conjunt d’entrevistes a testimonis directes de la guerra. Un projecte de l’arxiu municipal: “Les veus de la memòria” que inclou, entre altres matèries, més de quaranta entrevistes gravades en àudio i algunes en vídeo, sobre les vivències de la Guerra Civil a Dénia. Unes entrevistes realitzades els anys 2006 i 2007. Una selecció temàtica d’aquestes entrevistes es pot escoltar a l’exposició gràcies al codi QR, les quals després continuaran a disposició dels interessats en el canal de Youtube Arxiu Municipal de Dénia. Un projecte de memòria oral que entenem com una oportunitat de completar el coneixement sobre aquella societat de la guerra i la postguerra immediata, gràcies als records dels seus protagonistes amb un conjunt de microhistòries on tenen cabuda les vivències i els sentiments personals que s’escapen als documents oficials. 

ARXIU-CARTEL-A0-ABRIL-2018

El projecte “Fem memòria” també vol servir per al record amb dos actes d’homenatge als deniers i denieres víctimes de la guerra, oblidats durant huitanta anys. El 26 i 29 d’abril del 2018 es realitzà l’acte d’homenatge als quatre deniers víctimes del nazisme als camps de Mauthausen-Gusen, amb una xarrada informativa a càrrec d’Adrián Mínguez de l’Amical de Mauthausen i amb la col·locació, el diumenge 29 d’abril, d’una placa commemorativa al cementeri de Dénia. El segon acte de record i homenatge ha estat per a les trenta-dos víctimes i més d’un centenar de ferits dels bombardejos naval i sobretot aeris de Dénia. La placa commemorativa s’ha col·locat en un carrer clau, al carrer de la Via, al costat de l’antiga estació de ferrocarril Carcaixent-València, el lloc on moriren persones, víctimes de l’aviació alemanya, el 18 d’octubre de 1938. 

L’edició de dos llibres completa i tanca el projecte “Fem memòria, Dénia, guerra i repressió”. En coedició amb Publicacions de la Universitat de València, l’Ajuntament de Dénia-Arxiu Municipal, publica l’estudi: “Brigadistes. Les Brigades Internacionals i el seu servei sanitari a Benissa i Dénia, 1936-1939” de Robert Llopis Sendra. I en coedició amb l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta publiquem el llibre “Història i Memòria. La Guerra Civil a Dénia”, una obra que vol ser un compendi d’informacions noves sobre la Guerra Civil. La publicació es divideix en tres parts, una primera amb articles especialitzats sobre aspectes de la guerra a Dénia. Una segona amb la transcripció de les entrevistes realitzades als testimonis de la guerra l’any 2007, organitzades de manera temàtica. I un tercer apartat amb memòries de combatents, diaris, poemes i cançons del front i dels batallons disciplinaris. Un material recopilat per l’arxiu municipal al llarg del temps que ara veu la llum. 

Rosa Seser Pérez

|
Top